Den gode rådgiveren

”Ikke start med Innovasjon Norge. Start med LEN”. Jeg husker ikke hvem som sa det, men det var nok ett av de beste rådene (inntil videre) vi fikk. Og det rådet gir jeg gjerne videre.

Som usikker, fersk og helt uvitende gründer er Innovasjon Norge den første naturlige tanken som faller ned i hodet på en. Det var det også for oss. Vi tok kontakt, men dessverre var alt vi fikk tilbake var knotete e-poster med informasjon om ordninger og søknadsreglement, med begreper vi ikke helt forstod. Et slikt møte med byråkratiet kan dessverre bidra til å stoppe gode gründere.

Men, til denne historien hører det også med at vi nå er i kontakt med Innovasjon Norge igjen i forbindelse med idèbeskyttelse (IPR) – og det ser faktisk ut til at noe er på gang! Også skal vi på kurs nå på tirsdag – så joda, det er vind i seilene… 🙂

For vår del virket altså Innovasjon Norges dører å være lukket den gangen – ja, ikke en gang på gløtt. Så var det noen som tipset om Leiv Eriksson Nyskaping (LEN). De var visstnok noe annet.

Dårlige råd kan velte hele lasset.
Dårlige råd kan velte hele lasset.

Og ja, det var de: Leiv Eiriksson Nyskaping (LEN) gir råd, holder etablererkurs og tilbyr kapital og inkubatorvirksomhet for gründere og små og mellomstore bedrifter i hele Midt-Norge. Jeg ble med en gang invitert til å sende en beskrivelse av ideen, og kort tid etterpå satt jeg i et møte.

Hun som møtte meg (dette var før vi «fant» hverandre) var lyttende, smilende, men samtidig kritisk, og stilte gode spørsmål som både gjorde meg motløs: ”Er du så sikker på at folk trenger dette?”, ”Har du nok penger, det er dyrt å være grunder…”, og som også styrket meg i troen: ”Ideen er viktig, men det er du som er viktigst. Og jeg har tro på deg som gründer.”

Denne gode rådgiveren rådet meg til å oppsøke andre i samme situasjon, be om å få møter, ikke minst for å knytte nettverk. (PramPack-gründeren ble selvfølgelig dratt fram som et godt eksempel. Jeg tok en kaffekopp med henne her om dagen, og vi skal ikke se bort fra at det kan bære frukter etter hvert. Mer info kommer… 🙂

Den gode rådgiveren hos LEN svarte alltid på spørsmål jeg hadde på e-post, ga tilbakemeldinger på ideer og planer, og virket oppriktig interessert i det jeg holdt på med. Målet vi jobbet mot var å få til et møte med Innovasjon Norge for å presentere ideen direkte (face to face) – noe rådgiveren hos LEN mente ville føre fram.

Dessverre så fant jeg aldri ut om hun hadde rett – i alle fall ikke foreløpig. Min gode rådgiver gikk nemlig ut i fødselspermisjon før vi ble ferdige, og en ny rådgiver kom inn. Det ble dessverre ikke noen stor suksess. Den nye rådgiveren manglet både interesse for prosjektet, og var mest opptatt av å fortelle hvor flink han var til å skape innovasjon i teknologi-prosjekter. Som usikker gründer kan slike holdninger være vanskelige å møte – og fikk lufta til å gå litt ut av ballongen min. Men det er en annen historie.

Rådet er: Finn en eller flere gode rådgivere. Om du er misfornøyd – ikke gjør som oss og gi opp, men be om et bytte!

Avslutter med Monty Pythons «gode» råd til gründere:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *